Menu
Grou: (0566) 62 15 41 Emmen: (0591) 31 57 65
Loohorst

Beweegtuin verleidt ouderen om actief te zijn

loohorstGroen stimuleert tot bewegen en dat is ook goed voor ouderen. Ouderenzorgorganisatie AxionContinu is zich daar bewust van en spant zich in om een groene woonomgeving te realiseren voor haar bewoners. De aanleg van de beweegtuin van zorgcentrum Wartburg in Utrecht is daar een voorbeeld van. De beweegtuin is een extra aanvulling op het originele tuinontwerp, zo meldt De Groene Stad op haar website.

Fitnessapparaten worden, omgeven door bomen en struiken, vlakbij de ingang van De Wartburg opgesteld. “Het is de bedoeling dat niet alleen onze bewoners de fitnesstoestellen gaan gebruiken, maar ook de senioren uit de buurt. Onder die voorwaarde bleek de gemeente bereid dit gedeelte van de tuin te subsidiëren’’, vertelt Huub Albreghs, manager facilitair bedrijf en bouw van zorgorganisatie AxionContinu waar De Wartburg deel van is.AxionContinu hecht veel waarde aan een groene woonomgeving en spant zich in om die te realiseren. Albreghs: “We willen een healing environment creëren voor onze bewoners. Dat is terug te zien in het ontwerp van de nieuwbouw van De Wartburg, en ook de buitenruimte is daar onderdeel van.’’

De beweegtuin verleidt mensen om buiten actief te zijn, terwijl in de rest van de tuin meer beschutte plekken te vinden zijn waar men elkaar passief kan ontmoeten. Om bewoners naar buiten te trekken is gezorgd voor een aantrekkelijke beplanting. Een aantal plantensoorten als duizendknoop (Persicaria), lampenpoetsersgras (Pennisetum) en lavendel (Lavandula) zullen mensen herkennen van vroeger.