Menu
Grou: (0566) 62 15 41 Emmen: (0591) 31 57 65
Duurzaamste Tuin Van Het Jaar

Snoek Hoveniers genomineerd voor de duurzaamste tuin van Nederland 2014

duurzaamste-tuin-van-het-jaarSnoek Hoveniers is genomineerd voor de duurzaamste tuin van Nederland 2014. Deze landelijke competitie is georganiseerd door Innogreen, leverancier van organische meststoffen en gespecialiseerd in tuinberegening en bodemkundig advies en TPK Media Partners, uitgever van Tuinpro, vakblad voor professionals in tuinaanleg. Snoek Hoveniers behoort bij de eerste twee koplopers. Eind van dit kalenderjaar wordt de definitieve uitslag bekend gemaakt.

Hergebruik materialen
De duurzaamste tuin van Snoek Hoveniers bevindt zich in Exloo. Het gaat om een particuliere tuin van ongeveer 450 vierkante meter. Bij de aanleg van de tuin zijn duurzame materialen gebruikt, ook zijn veel materialen hergebruikt. Gienus Reurink, tuinarchitect bij Snoek Hoveniers: “Vanaf het ontwerpproces is rekening gehouden met duurzaamheid en hergebruik. Oude tegels en betonklinkers zijn vaak aan de onderzijde heel mooi. De onderzijde heeft geen vellingkant waardoor het geheel een strak uiterlijk krijgt. De plankdelen van een afgebroken schuurtje bleken ook geschikt voor hergebruik: daar hebben we een tafel met zitelement van gemaakt. Zo bleven de afvalstoffen in deze tuin heel beperkt. Nieuwe materialen zoals toegevoegde gebakken klinker en leisteen grind zijn onverslijtbaar en heel duurzaam.”

Balans groen en verharding
Belangrijk voor een duurzame tuin is dat groen en verharding goed met elkaar in balans zijn. Gienus Reurink: “Het regenwater moet zoveel mogelijk door beplanting en gazon worden opgenomen. In deze tuin sluit de hemelwaterafvoer niet aan op het riool, maar stroomt over de verharding de tuin in. De oprit aan de westzijde van het perceel is gemaakt van grasbetonblokken, deze zijn niet meer zichtbaar en laten het hemelwater door.” Tijdens de aanleg is de structuur van de grond verbeterd met compost en vooral tuinturf: “We hebben hier te maken met droge zandgrond, als je niets aan de structuur doet stroomt het water heel snel door naar de ondergrond. Tuinturf werkt als een spons, neemt het water op en geeft het af aan de plantenwortels. Het organisch stofgehalte van de tuin is sterk verbeterd: dat leidt tot een actiever bodemleven en daarmee tot een gezonde plantengroei.”

De tuin is nu vier jaar oud en inmiddels uitgegroeid tot een mooie, weelderige en groene tuin. Het is een levende tuin, een tuin die altijd in ontwikkeling is.

Bekijk een fotoserie van de duurzame tuin uit Exloo op onze Facebookpagina