Menu
Grou: (0566) 62 15 41 Emmen: (0591) 31 57 65

Natuurlijk spelen

Maatschappelijk gezondheidsprobleem als aanleiding voor natuurlijk spelen

Een recente studie toont aan dat 10% van de basisschoolleerlingen 30 minuten beweegt per dag. Dit terwijl de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen aangeeft dat kinderen elke dag minstens 60 minuten fysiek actief moeten zijn om hun gezondheid te onderhouden. Veel kinderen hebben namelijk geen actieve en fitte leefstijl. Mobieltjes en spelcomputers zijn erg aantrekkelijk.

Naast problemen met bewegen zijn er ook steeds meer kinderen met gedrags- en concentratieproblemen.

Uit recent onderzoek blijkt ook dat het beschermgedrag van veel ouders naar de kinderen toe is doorgeslagen. Heel begrijpelijk, je wilt natuurlijk het beste voor je kind! Door juist kinderen meer vrijheid te geven, leren kinderen beter gevaren herkennen. In de toekomst hebben kinderen profijt van opgedane ervaringen.

Door nieuwe inzichten en diverse onderzoeken is men anders gaan denken over de inrichting van speelplaatsen. Zo is het speelconcept ‘natuurlijk spelen’ ontstaan.

Wat is natuurlijk spelen?

Een natuurlijk speelterrein is zo ingericht dat kinderen spelen in en met natuurlijke elementen. Natuurlijk spelen bestaat uit speelaanleidingen en materialen die gemaakt zijn van o.a. boomstammen, takken, palen, keien, heuvels, bomen, struiken, planten, houtsnippers, zand, gras, water en keien. Juist geen speeltoestellen waarvan duidelijk is wat het is, maar kinderen de vrijheid geven om te fantaseren wat het is. Vandaag kan het iets anders zijn dan morgen en totaal anders gebruikt worden.

Wat is het resultaat van natuurlijk spelen?

Dr. Jolanda Maas e.a. doet onderzoek naar wat groen met de mens doet en wat voor effecten groene speelterreinen. Conclusie: groen is gezond. Maar waardoor is groen gezond op speelterreinen? Groen zorgt voor:

 • meer uitdaging en is veelzijdiger om te bewegen en te spelen, wat dient als belangrijk medicijn tegen obesitas
 • ontspanning voor o.a. kinderen, ouders, onderwijzend personeel
 • beïnvloeding op het gedrag van kinderen
  • Verminderen van ADHD-symptomen
  • Vergroten welzijnsgevoel
  • Verminderen van stress
  • Intensiever en veelzijdiger te laten bewegen en spelen
  • minder ruzie en pestgedrag
 • kinderen komen op een speelse manier in aanraking met de natuur
 • bevordering van de motorische en sociale ontwikkeling
 • het beter opnemen van lesstof door jongens na het spelen op groene schoolpleinen
 • betere waardering van groene schoolpleinen in vergelijking met grijze schoolpleinen door leerlingen, ouders, leerkrachten en directie.

Snoek Hoveniers en natuurlijk spelen

Snoek Hoveniers creëert natuurlijk speelterreinen voor scholen, kinderdagverblijven, maar ook in parken en woonwijken. We creëren een natuurlijke en avontuurlijke omgeving in de vorm van groen en beplanting. Een uitdagende omgeving waar kinderen van nature al geprikkeld worden om te spelen.

1990 300×225
1990-300×225
Final_FOTOBOEK_SNOEK_NatuurlijkSpelen-06
Final_FOTOBOEK_SNOEK_NatuurlijkSpelen-07
Final_FOTOBOEK_SNOEK_NatuurlijkSpelen-08
Final_FOTOBOEK_SNOEK_NatuurlijkSpelen-10
Final_FOTOBOEK_SNOEK_NatuurlijkSpelen-12
Final_FOTOBOEK_SNOEK_NatuurlijkSpelen-13
Palenbruggetje-300×225
1990 300×225 Final FOTOBOEK SNOEK NatuurlijkSpelen 06 Final FOTOBOEK SNOEK NatuurlijkSpelen 07 Final FOTOBOEK SNOEK NatuurlijkSpelen 08 Final FOTOBOEK SNOEK NatuurlijkSpelen 10 Final FOTOBOEK SNOEK NatuurlijkSpelen 12 Final FOTOBOEK SNOEK NatuurlijkSpelen 13 Palenbruggetje 300×225