Menu
Grou: (0566) 62 15 41 Emmen: (0591) 31 57 65
Kinderen In Parkje

Groen als tegenwicht voor de stad

Zaterdag 13 februari jongsleden werd ik verast met een fantastisch artikel in de Leeuwarder Courant. Er is door psycholoog Henk Staats onderzoek gedaan naar in hoeverre stadse activiteiten (shoppen, cafébezoek, lopen door drukke winkelstraat) een bijdragen kunnen leveren aan ontspanning en herstel van stress en geestelijke vermoeidheid. En of die stadse activiteiten net zo worden gewaardeerd als een verblijf in de natuur.
Uiteindelijk blijkt dat door de combinatie van groen, zuurstof, het rustgevende aanzicht van de natuur en bijvoorbeeld de afwezigheid van mensen de natuur de voorkeur verdient.
Mensen ervaren de veilige natuurlijke omgeving als rustgevend. Dat zorgt voor gevoelens van ontspanning en geluk. Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen door ‘groen’ socialer en milieuvriendelijker worden. We stellen ons gemakkelijker open voor anderen. Wat weer gepaard gaat met geluksgevoelens.
Boviendien heeft de natuur ook fysiologische effecten als de hartslag en ademhaling die naar beneden gaan.
Ook een parkachtige omgeving wordt hoog gewaardeerd als plek om te herstellen, blijkt uit Staat’s onderzoek. Parken en groene plekken zijn een belangrijke aanvulling op de stedelijke omgeving.

Nieuwsgierig naar wat wij kunnen betekenen met betrekking tot stadsgroen? Lees dan bijvoorbeeld dit oude nieuws item.