Menu
Grou: (0566) 62 15 41 Emmen: (0591) 31 57 65
Gps1

Haagknipper met GPS-systeem knipt superstrak

gps2Een jaar geleden begon Snoek Hoveniers met de ontwikkeling van de modernste haagknipper van Nederland. Het gaat om de eerste haagknipper die uitgerust is met een GPS-systeem. Sinds april is de ultramoderne haagknipper non-stop in gebruik. “Een revolutionaire ontwikkeling in het groenwerk”, aldus directeur Germ Snoek.

Snoek Hoveniers onderhoudt veel groenwerk in vakantieparken in de noordelijke provincies. Het stoorde directeur Germ Snoek dat de heggen over een langere afstand na behandeling niet mooi vlak waren. Dat was aanleiding om te investeren in de ontwikkeling van een haagknipper die dat wél kon. Nu, na een jaar, was het resultaat daar: de eerste GPS- gestuurde haagknipper van Nederland. Germ Snoek: “Met deze met GPS uitgeruste haagknipper zijn we in staat om precisiewerk te leveren. Wanneer je met deze haagknipper een haag van 400 meter knipt, is de afwijking slechts enkele centimeters. Dat was voorheen onmogelijk.”

Denkwerk

De haagknipper is compleet in eigen huis ontwikkeld. Snoek Hoveniers ontving voor dit project WBSO-subsidie van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Met de subsidie ondersteunt het ministerie ondernemers met de financiering van innovatieve projecten. De ontwikkeling bleek een complex proces waar veel denkwerk voor nodig was, aldus Germ Snoek: “Hoe moet de haagknipper functioneren, wat moet ie kunnen? En welke technische oplossingen vraagt dat op het gebied van computertechniek, GPS en hydrauliek? Je kunt het allemaal bedenken maar dan moet het ook nog werken.” Groot was zijn blijdschap dan ook toen bleek de haagknipper boven verwachting presteerde: “Het is echt super, wanneer je ergens zo lang je hele ziel en zaligheid in legt en dan zo’n mooi resultaat boekt.”

Gebruikersgemak

Want de resultaten zijn prachtig. Zowel glooiende heggen als vlakke heggen van elke lengte zien er na behandeling perfect strak uit. De bediening is eenvoudig. Germ Snoek: “Eerst rijd je met de knipper het traject langs en tip je de heg met de arm van tijd tot tijd aan. Die informatie wordt opgeslagen. Vervolgens stel je in hoeveel centimeter er af moet. Opnieuw volg je dezelfde route en de haagknipper volgt de instructies op. We zijn nog bezig om de finetuning van het automatiseringsproces om zo het gebruikersgemak verder te optimaliseren.”

Toekomst

Er is veel vraag naar de diensten van de haagknipper. Germ Snoek: “Hij is non-stop in gebruik en trekt de belangstelling van ook veel nieuwe klanten. Mensen zijn vooral onder de indruk van het schitterende resultaat.” Om ook aan de toekomstige vraag te kunnen voldoen denkt Snoek een tweede GPS-gestuurde haagknipper nodig te hebben. Plannen voor de ontwikkeling liggen al op de plank.