Menu
Grou: (0566) 62 15 41 Emmen: (0591) 31 57 65
A Mild Winter’s

Het lijkt wel lente! Kunnen we al aan de slag in de tuin?

A_mild_winter'sHet is een zeldzame zachte winter. Zo zacht dat voor Snoek de werkzaamheden zoals tuinaanleg gedurende afgelopen maanden niet onderbroken hoefden te worden. Tuinarchitect en hovenier Gienus Reurink. “Zelfs dag voor kerst hebben we nog een tuin aangelegd. En ook de komende maanden zit onze agenda vol.” Het is verleidelijk om zelf ook alvast de handen uit de mouwen te steken.  Maar pas op: dat is niet altijd verstandig!

Ga niet te snel aan de slag!
“Zo lang er geen vorst in de grond zit, is er geen enkele reden om te stoppen met tuinaanleg”, legt Reurink uit. Maar dat betekent niet dat het verstandig is om, gezien de zachte temperaturen, nu zélf maar alvast aan de slag te gaan in de tuin. “Begin, afgezien van het verwijderen van overtollig blad, niet te vroeg met het opruimen van de tuin en het terugsnoeien van lavendel-of vlinderstruiken”, waarschuwt Reurink. “Want een onverwachte  vorstperiode eind februari of maart kan nog voor de nodige schade zorgen: plantendelen kunnen te ver invriezen met als gevolg dat de plant dood gaat.”

Fruitbomen snoeien
Maar dat geldt niet voor alle werkzaamheden: wie de fruitbomen nog niet gesnoeid heeft kan wel aan de slag. Reurink: “De beste periode om fruitbomen te snoeien is wanneer de boom volledig in rust is. De meeste fruitbomen moeten voor half februari gesnoeid zijn (zie overzicht). Wacht je er te lang mee, en breekt de lente al aan, dan heeft dat een  negatief effect op de vruchtzetting.”

Overzicht van de snoeiperiode per fruitboom
Vóór de langste dag (21 december): kiwi en druif
Januari: Appels, peren en kiwi
Tot half februari:klein fruit zoals bessen, bramen, en framboos
Februari: Appels, peren, pruimen en kers
Maart: Perziken, citrusvruchten

 

Snoei nu geen berk, esdoorn en walnoot of druif in verband met een t esterke sapstroom.