Menu
Grou: (0566) 62 15 41 Emmen: (0591) 31 57 65
Zorgkosten

Investeren in groen verlaagt de zorgkosten

 Een investering in ‘groen’ kan de zorgkosten aanzienlijk verlagen, zo meldde de Leeuwarder Courant van 24 oktober 2012.

Met de kracht van groen is vooral in steden veel gezondheidswinst te boeken. Het kan een forse verlaging van de zorgkosten opleveren. Dat schrijven de directeuren en bestuurders van GGD Nederland, zorgeverzekeraar Menzis, Alterra Wageningen UR, Trimbos instituut, Big Move, het Nederlands instituut voor Sport en Bewegen en ziekenhuis Gelderse vallei. Het is een gezamenlijke oproep aan het kabinet waarover VVD en PVDA nu onderhandelen.

zorgkostenInvesteren in een groene, natuurlijke omgeving betekent volgens de ondertekenaars minder welvaartsziekten als obesitas en hoge bloeddruk, minder ziekteverzuim én een hogere arbeidsproductiviteit.

Alleen overgewicht al kost het bedrijfsleven volgens VNO/NCW 600 miljoen euro per jaar. Groen vangt bovendien fijnstof af en zorgt voor verkoeling. Het zet ook aan tot bewegen en een betere sociale samenhang in buurten. Bewegen kan dementie tot wel tien jaar uitstellen en is een probaat middel tegen depressie. En, zeggen ze, mensen die vanuit hun ziekenhuisbed uitkijken op een groene omgeving, gaan sneller weer naar huis.