Menu
Grou: (0566) 62 15 41 Emmen: (0591) 31 57 65
DSC 0511

Onderhoudsvriendelijk en toch groen!

Eddy, Wilco en Evert van Snoek Hoveniers zijn druk aan het werk in IJlst. Daar renoveren ze de tuin van de familie Tromp. Tuinarchitect Wander van Laar van De Groene Heren Tuinarchitectuur verzorgde het ontwerp.

ijlst

De tuin in varen

De tuin van de familie Tromp was helemaal overwoekerd. De familie wilde graag een onderhoudsvriendelijke tuin met veel groen. Ook wilden ze kunnen genieten van een vrij uitzicht. Ze schakelden architect Wander van Laar in. “Ik heb een tuinbeleving gemaakt vanaf verschillende plekken in de tuin en vanuit de woning,” vertelt hij. “Storende elementen die in het zicht stonden heb ik daarbij weggewerkt. Ook komt er een lager gelegen terras in de tuin.” De familie Tromp heeft een boot die ze graag bij huis willen kunnen aanleggen. Wander: “Daarom heb ik het zo ontworpen dat ze straks letterlijk de tuin in kunnen varen.”

Choisya

Onderhoudsvriendelijk en toch groen. Dat klinkt als een uitdaging, maar niets is minder waar. “Veel mensen denken dat een onderhoudsvriendelijke tuin niet groen kan zijn. Dat is vooroordeel,” stelt Wander. “Het is namelijk absoluut niet zo.” De architect maakte gebruik van een vrij unieke en tamelijk onbekende plant, de Choisya ternata Aztec Pearl. Die is geschikt voor zon, schaduw en halfschaduw. “Hij geurt in het voorjaar en in november, geeft een roomwit bloemetje en blijft de hele winter groen. Je geniet ervan en hoeft er niks aan te doen!”

Visie

Wander heeft de tuin van de familie Tromp ontworpen aan de hand van een bepaalde visie. “Dat is een lijst van twaalf punten die ik gebruik om het ontwerp van een tuin op te baseren. Daarmee ontwerp ik alle tuinen van modern tot klassiek en landschappelijk.” De visie van de architect staat omschreven in het Doehetzelf Tuinontwerpblad.

Film

Wander van Laar filmde Eddy en Wilco tijdens de aanleg van de vlonder.