Menu
Grou: (0566) 62 15 41 Emmen: (0591) 31 57 65
Dementietuin Nieuw Mellens

Speciale tuin voor dementerenden in Nieuw Mellens

dementietuin-nieuw-mellensSinds vandaag kunnen de bewoners van Nieuw Mellens genieten van hun nieuwe tuin. Snoek Hoveniers renoveerde 2 binnentuinen en richtte de parkachtige buitentuin opnieuw in. Nieuw Mellens biedt een thuis aan bewoners met dementie. De (binnen) tuinen zijn speciaal aangepast aan hun behoeften. Zo heeft de tuin veel geurende en bloeiende planten die aan vroeger doen denken en de zintuigen prikkelen.

In januari startte Snoek Hoveniers het project. Het ontwerp komt van de hand van tuinarchitect Siem van der Vlas. Projectleider Sven Mulder: “Nieuw Mellens had zowel in de binnentuinen als in de buitentuin veel last van wateroverlast. We hebben putten aangebracht en draingoten  van 14 meter lang om het water af te voeren. Vervolgens zijn twee binnentuinen en de buitentuin opnieuw ingericht.”

Ronde vormen
Voor de buitentuin betekende dat dat er 2000 vierkante meter nieuw gras aangelegd, 2000 vierkante meter opnieuw bestraat is en er voor 2000 vierkante meter nieuwe beplanting is aangelegd. Ook zijn er 35 nieuwe bomen geplant. Sven Mulder: “De buitentuin is een parkachtige omgeving met veel ronde vormen en  een slingerpad van grauwstabiel, een mergelachtig materiaal met een mooie natuurlijke uitstraling. Alle terrassen zijn er uit geweest en opnieuw aangelegd met beplanting die aan vroeger doet denken zoals  jasmijn, hortensia’s en magnolias.”

Binnentuinen
De binnentuinen hebben elk een oppervlakte van zo’n 300 vierkante meter. Sven Mulder: “Een van de binnentuinen is gekoppeld aan het thema molens. De inzet is om bij de bewoners herkenbare en vertrouwde gevoelens op te roepen die met vroeger te maken hebben. We hebben hier een waterornament aangelegd met een molensteen en in de bestrating komt het molenmotief terug. In de andere binnentuin hebben we cortenstaal verwerkt, dat verwijst naar roestige gereedschappen van vroeger.” De planten bakken zijn 15 meter boven de bestrating aangebracht. Sven Mulder: “Zo kunnen mensen de beplanting ook aanraken en voelen. We hebben hier geurige en zachte beplanting aangebracht zoals rozemarijn, lavendel, vinka, kattenkruid en geraniums. Onder het grint zijn stevige grintplaten aangelegd, dat zorgt voor stevigheid en biedt mensen met een rollator stabiliteit.”

 Stevig materieel
Om de diverse materialen in de binnentuinen te krijgen is stevig materieel ingezet. Sven Mulder: “Zes keer hebben we een kraan met een hoogte van 25 meter ingezet om materialen zoals stenen, grond, naar binnen te hevelen. Zelfs een graafmachine hebben we op die manier de binnentuin in gekregen. Zo’n operatie vraagt een behoorlijke organisatie en planning. Je kunt zo’n kraan niet zomaar inzetten, daar moet je een vergunning voor aanvragen. Vervolgens moet je precies binnen een dag alle materialen van binnen naar buiten krijgen. En wanneer bijvoorbeeld de traumahelikoter van het MLC wordt ingezet, moet je de werkzaamheden staken om geen hinder te veroorzaken. Er komt dus heel wat bij kijken.”

Bekijk de foto’s van de nieuwe binnentuinen van Nieuw Mellens op Facebook