Menu
Grou: (0566) 62 15 41 Emmen: (0591) 31 57 65
Uitzicht

Uitzicht op groen maakt gelukkig

uitzicht

Als u vanuit uw woonkamer een boom ziet, bent u gelukkiger dan iemand die om de hoek een park heeft. Dat blijkt uit een onderzoek van Ann Van Herzele, van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), en Sjerp de Vries, van de Universiteit Wageningen, zo meldt de groene Belgische website Ademloos. De onderzoekers namen de Gentse buurten Dierentuinwijk en Bij Sint- Jacobs onder de loep. Ze analyseerden de antwoorden op een enquête die onder andere peilde naar tevredenheid van de bewoners.

“Dat het om twee wijken uit Gent gaat, is toeval”, zegt Koen Van Muylem van het INBO. “Die buurten pasten in ons opzet omdat ze vergelijkbaar zijn qua functies, zoals de aanwezigheid van scholen en winkels. De socio-economische samenstelling en huisvesting waren eveneens gelijkend. De manier waarop het groen georganiseerd was, vormde het grootste contrast.”
“De Dierentuinwijk bleek aangenamer om te wonen dan de buurt Bij Sint-Jacobs. Tevredenheid blijkt direct gelinkt te zijn aan groen”, zegt Van Muylem.

 

Veel heeft te maken met de zichtbaarheid van het groen. Beide buurten hebben een park, maar terwijl het Baudelopark aan het zicht onttrokken is, ligt het Muinkpark centraal in de Dierentuinwijk. “Er zijn ook meer bomen en voortuinen. Het is doorslaggevend om groen te zien vanuit je raam. Dat verhoogt het algemeen welzijn meer dan de aanwezigheid van een park.”

 

Bron: ademloos.be