Menu
Grou: (0566) 62 15 41 Emmen: (0591) 31 57 65

Uw tuin sterk de winter in!

Het winterklaar maken van een tuin, waarom is dat zo eigenlijk zo belangrijk? En wat houdt het precies in ? Gienus Reurink, hovenier en tuinarchitect bij Snoek Hoveniers, zet het voor u op een rijtje!

De tuin winterklaar maken, waarom is dat eigenlijk nodig?

Op die manier zorgt u ervoor dat de tuin optimaal de winter doorkomt en straks weer sterk en vitaal de lente ingaat. En vergeet niet: de tuin heeft ook in de winter een bepaalde sierwaarde. Reden genoeg om uw tuin netjes en strak de winter in te laten gaan!

Het gazon
Het is raadzaam om het gazon voor half oktober met kaliumhoudende meststof te behandelen. Kalium zorgt ervoor dat het wortelgestel zich goed ontwikkelt. Daardoor wordt het gras weerbaarder en is het beter bestand tegen mosgroei. De randen van het gazon kunt u netjes rechtsteken. Belangrijk is dat u het gras, bij de laatste maaibeurt niet te kort maait. Iets langer gras is beter bestand tegen invloeden van weer en wind. Houd om die reden het gazon ook bladvrij. Want teveel afdekken is ook niet goed. Het gazon heeft licht en zuurstof nodig.

De borders
In de borders mag wel een laagje bladeren blijven liggen. Het is zelfs verstandig. De bladeren zorgen voor een beschermend laagje, waar insecten mooi kunnen overwinteren. Het verteerde blad wordt omgezet in humus en dat is weer een voedingsbron voor de planten. Onder het laagje krijgt humus de kans zich te ontwikkelen en dat is weer goed voor de beplanting.

Het snoeien van bomen en planten
Bomen zoals de berk, esdoorn en druif moeten voor 21 december gesnoeid zijn. Direct na deze kortste dag, beginnen deze bomen namelijk al sappen te produceren, met het gevolg dat ze bij het snoeien gaan ‘bloeden’.
Daarnaast kunnen vaste planten en siergrassen enigszins teruggesnoeid worden. Ze mogen best een wintersilhouet behouden, dat heeft gedurende de winter namelijk ook een bepaalde sierwaarde.
Bij hagen, buxus, coniferen en andere groenblijvende struiken kan de laatste uitgroei weggesnoeid worden. Met mooi strak geknipte hagen, ligt uw tuin er ook in de winter mooi bij!
Sommige struiken kunt u ook snoeien. U kunt vormsnoei toepassen, zodat de struik weer mooi in model komt, denkt u aan het snoeien van overhangende takken. Ook kunt u verjongingsnoei toepassen: u knipt dat de oude takken eruit zodat de plant de kans krijgt om jonge takken te ontwikkelen.

Is uw tuin nog niet winterklaar?
Wij geven uw tuin een najaarsbeurt.
Kijk hier voor onze najaarsactie!